Széfek beépítése, rögzítése

Ha széfet vásárolunk, akkor azt ajánlatos megtervezni és előrre eldönteni, hogy mekkora széfre van szünkségünk és hogy hová is szeretnénk a széfet elhelyezni. A széfek beépítése nem egyszerű feladat és alapos tervezést igényel. Fali- és padlószéfek rögzítését - bebetonozását pedig csak szakszerűen ajánlott elvégezni.   

                                                                       
Mikor ajánlatos beépíteni a széfet?

Az értéktároló széfek, páncélszekrények között aszerint is különbséget kell tenni, hogy falba építhető - fali- vagy padlószfek, vagy önmagában álló bútorszéf vagy páncélszekrényről van e szó.

Falba építhető, beépíthető széfet érdemes választania, ha tervezés alatt lévő, épülő, vagy átépítés alatt lévő házban, lakásban kívánja elhelyezni a széfet. Mivel a faliszéfek beépítése nagyobb munkaigényű, drágább és a páncélszekrények (önmagában álló széfek) telepítéséhez képest nagyobb koszolással is jár, a beépítést praktikus ilyen körülmények között végezni.
Egyrészt a falba építhető széfhez szükséges üreget eleve ki lehet hagyni a falból, így megspórolva a téglát, illetve betont, valamint az utólagos bontás pénz és időigényét, másrészt az utólagos beépítés miatti fal újrafestésére sincs szükség.
Ha nincs éppen építés alatt a ház, illetve a fal, ahova a faliszéfet szánja, mégis falba építhető széfet szeretne, vállalnia kell az utólagos bontással járó zajt, munkát és költséget. 

A fali-, padlószéf szerencsés választás, ha hosszú távra tervez, illetve ha nem bérelt helyiségben kívánja falba építeni a széfet.

 

Falba, padlóba építhető széfek felépítése:

A faliszéfek, fali páncélszekrények szerkezeti felépítése eltér a magában álló értéktárolók kialakításától. Jellegzetes elemük a széftest síkján túllógó előlap és hátfal. A faliszéfek túllógó hátfala
a faliszéf falból történő kirántása elleni szigonyperemként szolgál.

Egy faliszéf esetében a széf elülső része - ajtaja - standard megerősített kivitelű, oldalai és hátulja azonban jellemzően megerősítés nélküli egyszerű acéllemez. Az elülső részen kívül azért nem szükséges az ellenálló felület, mert a védelmet maga a betonkoszorú, illetve maga a széf körülötti falrész biztosítja. A viszonylag vékony oldal- és hátlemez funkciója mindössze arra szűkül, hogy elválasztóként szolgáljon a fal és a széf belseje között.

A széf elülső része, illetve a széfajtó rejti a széfzárat. Az elülső rész lemezvastagsága jóval magasabb. Ennek, illetve a speciális ötvözeteknek és kialakításnak köszönhetően a széf előlről nehezen támadható.

                     

Beépített széfek előnyei:

A falba épített széfek az egyik legbiztonságosabb megoldást jelentik értékei elzárására. Mivel a széftestből a falazás miatt mindössze az elülső oldal hozzáférhető, a támadási felület kicsi. A falba építés miatt a lehetséges támadási módszerek is szűkösebbek.
Szintén előny, hogy a faliszéfek elrejtése, álcázása könnyen megtehető. Mivel a fal síkjából a széf nem áll ki, ideálisan elrejthető pl. egy falikép mögé. Így a széf egyáltalán nincs szem előtt, mi több, értékes helyet sem foglal a lakásban.
A falba építhető széfek legnagyobb komfort előnye, hogy tetszőleges magasságban is biztonságosan telepíthetők. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy még akár kisméretű széf használatakor sem kell lehajolni a nyitás-zárás műveletéhez, azaz a széf használa igen kényelmes.


Beépített széfek hátrányai:

A fali-, padlószéfek legnagyobb hátránya körülményes, helyzetfüggő telepíthetőségük.

A falba építhető széfek, páncélszekrények utólagos telepítése nagyon költséges. A már meglévő falat ki kell vésni, ami időigényes, számottevő koszolással járó, nagy munka. A beépítést nehezíti, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő vastagságú fal, illetve telepítési hely, ahova a faliszéfet be lehetne építeni.

Az utólagos telepítési (vésési, újrabetonozási) költség jelentősen meghaladhatja magának a széfnek az árát, különösen akkor, ha egy egyszerűbb, alacsony árú faliszéfről van szó.
Ilyen esetben ajánlott magasabb osztályba tartozó, minősítéssel rendelkező - drágább - fali-, padlószéfet választani.

Szintén hátrány, hogy a faliszéfek jellegükből fakadóan nem mobilak. Ha elköltözik a lakásból, házból a falba épített széfet nem érdemes magával vinnie. Jobban jár, ha az új helyre új széfet vásárol és azt építteti be. Ennek költsége bár jelentős, jellemzően azonban elmarad attól a költségtől, amit egy esetleges bontás-újrafalazás esetén kellene viselnie.


Telepítési előkészületek:

A szakszerű telepítés minden széf, páncélszerkény esetében alapkövetlemény. Szakszerű rögzítés nélkül minden széfet el lehet mozdítani, így könnyebb a felfeszítése.

A széf telepítése előtt mindenképpen olvassa el a széfhez kapott telepítési / rögzítési tájékoztatót!
Kérjük, a konkrét MABISZ telepítési előírásokról is mindenképpen tájékozódjon.
Figyelem! A MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatár a betonozás minőségének függvényében változik.

Faliszéfet ne telepítsen fejjel lefelé, illetve padlóba. Az ilyen beépítés nem szakszerű, az így beépített faliszéf használata a rendeltetésének nem megfelelő használatnak minősül.
A garancia ezekben az esetekben érvényét veszti.

Javasoljuk, hogy a széfet félreeső helyre helyezze, olyan helyre, ahol nagyméretű támadóeszköz (pl. feszítővas, kalapács, emelőrúd, csákány) alkalmazása nehézkes, de ugyanakkor a széfajtón található zárszerkezet a használat szempontjából könnyen elérhető legyen.


Telepítési, rögzítési javaslatok és tanácsok:


Minden 750 kg alatti széfet szakszerűen rögzíteni kell!

Különösen ügyeljen arra, hogy a falazás, a festés során se víz, se cement, se festék ne kerüljön a faliszéf belsejébe az ajtón, a kulcslyukon vagy a számlapon keresztül. Javasoljuk a széfeket átlátszó szilikonnal szigetelni a hegesztéseknél.
A faliszéf stabilabb rögzítése érdekében fémháló és vasalt beton használatát javasoljuk. A hálót, illetve a vasalást a széf hátsó részén lévő szigonyperemhez rögzítse.

Ügyeljen rá, hogy a széf hátsó fala mögött is megfelelő vastagságú betonréteg kerüljön. Amennyiben a falvastagság nem tesz lehetővé a széf minősítéséhez tartozó szakszerű telepítés előírásait teljesítő betonozást (vékony fal esetén), 8-25 milliméter vastag vaslemez használata javasolt.

A beton minőségére vonatkozó előírásokról a széfhez tartozó MABISZ vagy EN minősítésből, illetve a telepítési utasításból tájékozódhat. A megfelelő biztonság elérése érdekében minimum 10-30 cm-es betonágyat javaslunk. 

Betonozás 3 típusa beépítés szempotjából:

Normál betonozás (500 000 - 2 500 000 Ft, A - S2) - Minden oldalon legalább 10 cm vastagságban C 12/15 minősített betonágyazatban, épületszerkezeti tartóelembe történő telepítés.

Megerősített betonozás (3 000 000 - 5 000 000 Ft, C - D) - Minden oldalon legalább 30 cm (a hátlapon 20 cm) vastagságban 10x10 cm-es kiosztású, 5 mm átmérőjű vashálóval eltoltan megerősített C 12/15 minősített betonágyazatban, épületszerkezeti tartóelembe történő telepítés.

Speciálisan megerősített betonozás (8 000 000 Ft, E) - Minden oldalon legalább 30 cm (a hátlapon 20 cm) vastagságban 10x10 cm-es kiosztású, 5 mm átmérőjű vashálóval eltoltan megerősített C 30 minősített betonágyazatban, épületszerkezeti tartóelembe történő telepítés.

                                                                     

MABISZ besorolási fokozat szerinti szakszerű rögzítés:

A, AA és S1 fokozat (500 000 - 1 500 000 Ft értékhatár jelzőrendszerbe kötés nélkül)

A rögzítését 5 000 N feszítő erőnek ellenálló módon kell megoldani épületszerkezeti tartóelemhez - beton (a széf súlya is beleértendő) min. 2db M6x60 fém dűbellel.
Faliszéf esetében az ajtólap és a keret vastagsági mérete az irányadó, a beépítés normál betonágyazatban értendő.


B, S2 fokozat (2 000 000 - 2 500 000 Ft értékhatár jelzőrendszerbe kötés nélkül)

A rögzítését 5 000 N feszítő erőnek ellenálló módon kell megoldani épületszerkezeti tartóelemhez - beton födémszerkezethez (az értéktároló súlya is beleértendő) min. 2db M6x80 fém dűbellel.
Faliszéf esetében az ajtólap és a keret vastagsági mérete az irányadó, a beépítés normál betonágyazatban értendő.


C, D fokozat (3 000 000 - 5 000 000 Ft értékhatár jelzőrendszerbe kötés nélkül)

A rögzítését 5 000 N feszítő erőnek ellenálló módon kell megoldani épületszerkezeti tartóelemhez - beton födémszerkezethez (az értéktároló súlya is beleértendő) min. 2db M6x80 fém dűbellel.
Faliszéf esetében az ajtólap és a keret vastagsági mérete az irányadó, a beépítés megerősített betonágyazatban értendő.


E, G fokozat (8 000 000 - 20 000 000 Ft értékhatár jelzőrendszerbe kötés nélkül)

A rögzítését 10 000 N feszítő erőnek ellenálló módon kell megoldani épületszerkezeti tartóelemhez - beton födémszerkezethez (az értéktároló súlya is beleértendő) min. 2db M12x100 fém dűbellel, vagy a széf kialakítása alapján 1db M14x160 fém dűbellel.
Faliszéf esetében az ajtólap és a keret vastagsági mérete az irányadó, a beépítés speciális megerősített betonágyazatban értendő.


I, K, M fokozat (70 000 000 - 300 000 000 Ft értékhatár - kötelező jelzőrendszerbe kötni)

A rögzítését 10 000 N feszítő erőnek ellenálló módon kell megoldani épületszerkezeti tartóelemhez - beton födémszerkezethez (az értéktároló súlya is beleértendő) min. 2db M14x120 fém dűbellel, vagy a széf kialakítása alapján 1db M16x160 fém dűbellel.

Az álltalunk forgalmazott széfek eladási ára nagyon jó, és mindenki számára elérhető. A legegyszerűbben online tud széfet választani, aggodalom és szükségtelen üzletlátogatás nélkül. A választás könnyebbé tételéhez használhatja a választási útmutatónkat, mely elvezeti Önt a páncélszekrényekhez, fegyverszekrényekhez, faliszéfekhez, padlószéfekhez, kulcsszekrényekhez, hotelszéfekhez, tűzálló széfekhez stb. Házhozszállítunk Magyarország egész területén, nemcsak a nagy városokban - Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs - hanem minden kisebb faluban is.

    SAFFORT

logo