GYIK

Mit célszerű széfben tartani?

A széfben tároljuk általában:
 • Útlevelek, személyes okmányok, születési anyakönyvi kivonatok;
 • Dokumentumok, szerződések;
 • Pénz, bankkártyák, hitelkártyák;
 • Laptopok és egyéb elektronikai eszközök;
 • Adathordozók;
 • Ékszerek;
 • Órák;
 • Kulcsok, belépő kártyák;
 • Különleges fotók;
 • Bélyegek;
 • Egyéb értékes (nem csak anyagilag) dolgok.

Hogyan válasszam ki a nekem leginkább megfelelő széfet?

A leginkább megfelelő széf kiválasztásához először is válaszolni kell az alábbi kérdésekre:
 • Mit szeretne a széfben tartani? Ez határozza meg a széf biztonsági és tűzállóság szintjét valamint a méretét;
 • Mekkora széfre van szüksége? Javasolt egy kicsivel nagyobb méretű széf választása, mint amekkorára jelenleg szüksége van;
 • Milyen biztonsági szinttel rendelkezik a széf? Minél nagyobb értékű dolgokat szeretnénk tárolni, annál biztonságosabb széfet kell választani;
 • A széf tűzálló? Szükséges a tűz elől védeni? Mit akarunk védeni a tűz elöl: okmányokat, adathordozókat?
 • A széf telepítésének helye és folyamata? Ez alapján megkülönböztetünk különálló, fali, vagy padlóba épített széfet;
 • A zár típusa? A széfet különböző típusú zárral választhatja, a személyes kívánság és a kivitelezési lehetőségek figyelembevételével. Miután megválaszolta ezen kérdéseket, máris egyszerűbb a széf kiválasztása. Manapság rengeteg széf elérhető a piacon. Megtalálni a megfelelőt ezek között nem könnyű feladat. Ezért a széfek forgalmazásával foglalkozó weblapokon megtalálható a típus szerinti csoportosítás, szűrő, kereső funkciók, valamint széfek összehasonlítását lehetővé tévő művelet (mindezek elérhetőek a Saffort honlapján is). Ezek az eszközök segítenek a több száz, akár ezer darabos választékot egy tucatra, vagy csak néhány darabra leszűkíteni, melyből már könnyebb kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő darabot.

Milyen típusú zárral rendelkezzen a széfem?

A legnépszerűbb zárak és ajánlatok:
 • Széfek elektronikus zárral. Előnyei – biztonságos és nem kell kulcsot hordania magával. Hátrányai – pár évente cserélni kell az elemeket és a széfek ára is magasabb. Ez a leginkább ajánlott zártípus a széfhez.
 • A legelterjedtebb a biztonsági kulcsos zárral rendelkező széfek. Előnyei – magas biztonság és jó ár. Hátrányai – nagy, könnyen másolható kulcs, melyet folyamatosan magunknál kell tartanunk. Nem ajánljuk.
 • Széfek biztonsági kulcsos zárral és mechanikus kódzárral. Előnyei – biztonságos, kiegészítő kódzár, ezért nem kell a kulcsot magánál tartania. Ajánljuk.
 • Széfek mechanikus kódzárral. Előnyei – biztonságos és nem kell kulcsot hordania magával. Hátrányai – bonyolult használat. Nem ajánljuk.
 • Széfek biometrikus zárral (ujjlenyomat olvasó) Előnyei – nem kell kulcsot hordozni. Hátránya – jelenleg kevés minősített ezen széfzár érhető el a piacon. Ajánljuk.
 • Széfek kulcsos zárral. Olcsó, de nem biztonságos megoldás. A kulcsot el lehet veszíteni, ellophatják. Nem ajánljuk.

Széf-kategóriák ismertetése

Majdnem minden jobb minőségű széf tanúsítvánnyal rendelkezik bizonyos szabványok alapján, amely megmutatja, hogy biztonsági / tűzállósági szempont alapján mely szabványnak (osztálynak) felelnek meg.
Biztonsági szempont alapján a széfek szabványai az Európai Unioban:
 • EN 14450 – ez egy normál “biztonságos szekrény” minősítés. Ez az otthoni széfek szabványa, de számos nagyon biztonságos széf is EN 14450 tanúsítvánnyal rendelkezik. Biztonsági osztályok: S1 és S2 (az S2 biztonságosabb)
 • EN 1143-1 – ezen minősítéssel a “széfek, pénzforgalmi széfek, páncéltermek ajtaja, páncéltermek” rendelkeznek. EN 1143-1 – a fő és egyik legfontosabb európai szabvány, amely minősítéssel a legbiztonságosabb széfek is rendelkeznek. Biztonsági osztályok: A széfben használt zárakat úgy választják ki, hogy az lehetővé tegye az előirt biztonsági szint követelményeinek való megfelelést. A széfben használt zárakat úgy választják ki, hogy az lehetővé tegye az előirt biztonsági szint követelményeinek való megfelelést. Azonban a széfek gyártói gyakran külön feltüntetik a zárak biztonsági szintjét is, ezzel is hangsúlyozva a széf biztonságát.
 • Magyarországi besorolást a MABISZ(Magyar Biztosítók Szövetsége) szerinti osztályozást érdemes követni. Részletes leírás a Segítség a vásárlóknak menüpont alatt talál.
 
A széf zárak biztonsági szabványai:
 • EN 1300 – ez a “nagy biztonságú zár besorolás, az illetéktelen behatolás elleni védelem szempontjából”. Biztonsági osztályok: A, B, C (C a legmagasabb) Az EN 1300 A osztályú zárak jellemzően az EN 1143-1 szabvány szerinti, legfeljebb 2. biztonsági osztályba tartozó széfekbe vannak beszerelve, az EN 1300 B a 3-5. biztonsági osztályba tartozókba, az EN 1300 C a 6-13. biztonsági osztályba tartozókba.
 
A széfek nem csak a lopások, de a tűz ellen is védenek. A tűzálló széfeket elsősorban a papírok és adathordozók tárolására fejlesztették ki, teljesen különböznek a többi típustól, hiszen a kritikus hőmérséklet papírok esetében 177 °C, míg az adathordozók esetében 52 °C. A tűzállósági minősítések a szabványok alapján:
 • EN 15659 – ez a szabvány a “tárolt eszközök védelme kisebb tűz ellen”, valamint megmutatja, hogy képes-e a papírt megvédeni a tűztől. A tűzállóság két osztályát különböztetjük meg: LFS 30 P és LFS 60 P (amelyek 30 és 60 perces védelmet nyújtanak).
 • EN 1047-1 – ez a szabvány az “eszközök megbízható tűzvédelme”, valamint meghatározza a papír, adathordozók, valamint floppy lemezek védelmét. Osztályok: S 60 és S 120 (amelyek 60 és 120 perces védelmet nyújtanak). Védett anyagok típusa: A P betű papír védelmet jelent (például, S 60 P), D adathordozó védelmet jelent (például, S 60 D), DIS floppy lemez védelmet jelent (például, S 60 DIS). Az S 60 P/DIS széf tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy a benne tárolt papírokat és floppy lemezeket 60 percen keresztül képes megvédeni a tűztől.
 • NT FIRE 017 – ez a svéd szabvány osztályozza a páncéltermekben tárolt papírok, adathordozók és floppy lemezek tűzvédelmét. Osztályok: 60, 90 és 120 (amelyek 60, 90 és 120 perces védelmet nyújtanak) Védett anyagok típusa: Paper a papír elleni védelmet jelenti (például, NT FIRE 017 - 60 “Paper“), Data az adathordozó védelmet jelenti (például, NT FIRE 017 – 60 Data), “Diskette” a floppy lemez védelmet jelenti (például, NT FIRE 017 – 60 “Diskette“). Léteznek ezektől eltérő szabványok és osztályozás, melyeket más országokban használnak, például a VDS, V.D.M.A. Németországban, Nagy-Britanniában, és abszolút jelentéktelen néhány más országban. Habár ezek kevésbé gyakoriak, véleményünk szerint a legjobb széfek többsége rendelkezik tanúsítvánnyal, amik megfelelnek az említett szabványoknak, ezért a széfeket könnyű összehasonlítani egymással. Mit tegyünk, ha elfelejtettük a széf elektronikus zárjának kódját? A széf elektronikus zárjának kódja egyedi, nincs lehetőség a módosítására, anélkül, hogy ne nyitnánk ki a széfet. A gyártó sem rendelkezik "mesterkóddal" az ilyen esetekre, mert az csökkentené a biztonságot. Azt ajánljuk, írja le a kódot és / vagy programozzon be két kódot, amennyiben a széf típusa lehetővé teszi, és ezt az információt tartsa biztos helyen, például a munkahelyén. Ez esetben, ha elfelejtette az egyik kódot, használhatja a másikat. Azonban, ha végképp nem jut eszébe a kód, és nincs lehetőség a széf mechanikus kulccsal történő nyitására, akkor az egyetlen megoldás a problémára a Vészhelyzeti Nyitás Szolgálat hívása a szolgáltatás igénybevételéhez, akik képesek a széf nyitására, például fúrással, vagy vágással.

Mit tegyek, ha elfelejtettem a széf kódját?

Egy elektronikus széf kódja ugyanazt a szerepet tölti be, mint egy hagyományos zárhoz tartozó mechanikus kulcs – ha elfelejtjük (kulcs esetében elveszítjük), a széf kinyitását nem szokványos módon kell megoldani. A széf típusától függően, ez egy nagyon bonyolult és költséges eljárás, és gyakran a széf, de minimálisan az ajtó rongálódásával jár. Ezért azt tanácsoljuk, miután megváltoztatja az elektronikus zárral felszerelt széf gyári kódját a sajátjára, írja le, majd tegye biztonságos helyre valahol máshol, de elhelyezheti akár több helyre is. Léteznek már alkalmazások mobil eszközökön és számítógépeken egyaránt, melyek segítségével biztonságosan tárolhatja PIN kódját, jelszavát, vagy akár a széf kódját. A legegyszerűbb, ha egy papírra leírja a kódot, és egy biztonságos helyre teszi. Például ha a széf az otthonában van, a kódot tartsa az irodájában, szülei otthonában, stb. Ha elfelejtette a széf zárjának kódját, a vészhelyzeti nyitáshoz hívnia kell egy specialistát. Szükség esetén mi segítünk találni Önnek egyet.

Mit tegyek, ha az elem lemerült és a széf elektromos zárja emiatt nem működik?

Az elektronikus zárral felszerelt széfek két típusát különböztetjük meg a külső áramforráshoz való csatlakozás kialakítása alapján, mellyen keresztül az elemeket lehet újratölteni:
 • Helyezze az elemet közvetlenül a széf ajtajára, az erre célra kialakított helyre, bizonyos gyártók széfjeit ezzel a kényelmes és egyszerű megoldással látták el.
 • Használja a széf tartozékát, egy, a külső áramforráshoz való csatlakozást biztosító kábelt, amelyet egyik végén a széf zárjának külső részéhez kell csatlakoztatni, a másik végére pedig egy elemet csatlakoztatunk. Figyelmeztetés: amennyiben olyan széfet vásárolt, mely tartozéka egy, a külső áramforráshoz való csatlakozást biztosító kábel, azt semmilyen körülmények között sem a széfben tárolja! Ha nem találja a kábelt, vagy azt a széfben tárolta, vegye fel a kapcsolatot a széf gyártójával, aki biztosítani tud az Ön részére egy tartalék kábelt. Miután a külső áramforráshoz csatlakoztatva van, az elektronikus zár kódjának megadásával a széf nyithatóvá válik. A széf kinyitását követően cserélje ki a benne lévő elemeket.

A széf vészhelyzeti nyitása

Abban az esetben, ha elhagyta széfje kulcsát és nem rendelkezik másikkal, vagy nem emlékszik a mechanikus vagy elektronikus zár kódjára, a széf vészhelyzeti nyitására lesz szükség. Javasoljuk, olyan szakembert hívjon segítségül, aki ilyen problémák megoldására szakosodott. Ők ebben az esetbe arra törekednek, hogy a művelet közben a lehető legkisebb mértékben sérüljön a széf, a nyitást követően ne kelljen a biztonsági eszközt leselejtezni (a széfet nem kell vágni), csak egy zárcserét kell végrehajtani. Egy biztonságos eszköz vészhelyzeti nyitása időigényes, sok eszközt és energiaráfordítást igényel, ezért költséges eljárás. Mielőtt engedélyezné a széf vészhelyzeti nyitását, győződjön meg arról, hogy aki végrehajtja, megbízható, rendelkezik-e ilyen jellegű szolgáltatás biztosításához szükséges engedéllyel, igazolvánnyal.

Hogyan kapom vissza a pénzem, ha a széf nem megfelelő számomra?

Amennyiben nem lenne elégedett a megvásárolt széffel, úgy visszaküldheti. A Saffort visszafizeti Önnek a vásárlás teljes összegét, illetve a visszaszállítás díját. Mi pusztán csak annyit kérünk, hogy az eredeti csomagolásban küldje vissza a széfet, miután meggyőződött arról, hogy kifogástalan, újra értékesíthető állapotban van. Ha vissza akarja küldeni a széfet, kérjük, töltse ki a széf visszaküldéséhez szükséges formanyomtatványt. A széfet visszaküldheti a vásárlás napjától számított 30 napon belül. A széfnek kifogástalan, újra értékesíthető állapotban kell lenni, úgy ahogyan Ön megkapta, és az eredeti csomagolásban kell visszaküldeni. Önnek nem kell kifizetnie a visszaszállítás költségét. Ha a széf súlya meghaladja a 30 kg-ot, a vásárlónak meg kell fizetnie a szállító gépjárműbe rakás költségét, vagy saját magának kell ezt megtennie. A beérkezést követően a visszaküldött széfet a saffort.hu munkatársai megvizsgálják (ami általában 3-4 napot vesz igénybe). Az átvizsgálást követően a pénz-visszafizetési eljárás megindul, a vásárlás összege átutalásra kerül a megadott számlára.

Milyen követelmények vonatkoznak egy éles fegyver biztonságos tárolására (falvastagság, zár, stb.)?

A széf falvastagsága nem lehet kisebb, mint 3 milliméter, megbízható zárral, vagy kódzárral felszerelt, amelyet a fémszekrény belsejében (széf) rögzítenek olyan módon, hogy az védjen a külső mechanikai hatás ellen (a fémszekrény (széf) külsején csak egy nyílás található, a kulcs beillesztésére). Ezek a követelmények nem vonatkoznak az EN 1143-1 európai szabványú fémszekrényekre (széf), páncéltermek ajtajára, páncéltermekre, illetve az S1 vagy S2 osztályú fémszekrényekre, melyek az EN-14450 szabvány követelményeihez igazodnak.

Garancia

2 év garanciát biztosítunk a széfekhez, a vásárlás napjától. Néhány széf esetében a garancia időtartama hosszabb, erről a termék leírásában talál információt.

Lízingre történő vásárlás lehetséges?

Nem. A lízingszerződésre jelenleg nem vásárolhat terméket a webáruházban.