Hogyan válasszunk széfet?
Mit tervez tárolni a széfben?
Miután elgondolta, hogy mit szeretne tárolni a széfben, ki tudja választani a megfelelő méretet, típust, zárszerkezetet és a biztonsági osztályt.
Milyen méretű széfet válasszak?
Az általános szabály az, hogy lehetőség szerint mindig válasszon nagyobb széfet, mint amilyet először elgondolt.
Melyek a biztonsági követelmények?
A széfek nem csak a lopástól, hanem a tűztől is védenek. Minél értékesebb tárgyakat, értékeket szeretne tárolni a széfben, annál biztonságosabb széfet kell választania.
Hol lesz telepítve a széf?
A rögzítési módnak megfelelően háromféle széftípust különböztetünk meg: szabadon álló, fal- és padlóba építhető.
Milyen biztonsági zárszerkezetet válasszak?
A legnépszerűbb széfek zárszerkezetei lehetnek kulcsos, mechanikus tárcsazár, elektronikus, ujjlenyomat/biometrikus vagy dupla zárral ellátott zárszerkezetek. Napjainkban a legjobb megoldás az ujjlenyomattal és/vagy az elektronikus zárral felszerelt széfek.
Választási útmutató

MABISZ Információk

A MABISZ - Magyar Biztosítók Szövetsége -  a széfeket / páncélszekrényeket kategóriákba sorolta minősítésük alapján, melyeket 3 csoportba rendezhetünk:

  1. Magyarországon tesztelt és minősített széfek / páncélszekrények  - rendelkeznek MABISZ ajánlással.

  2. Európai minősítéssel rendelkező széfek / páncélszekrények - EN 1143-1 / EN 14450 / VdS -  rendelkeznek EU minősítéssel és rendelkezhetnek MABISZ ajánlással is.
  3. A széf nem minősített - nem rendelkezik MABISZ ajánlással.

A minősítés megléte igen fontos tényező, hiszen a minősítés kiadásakor megvizsgálják, hogy milyen biztonságot nyújt egy-egy széf. Lehetőségeinkhez mérten, vásároljunk minősített széfet / páncélszekrényt. Minősítéssel nem rendelkező széfeknél a biztosítók legtöbbször nem térítik meg az esetleges kárt.
A minősítés megléte még nem garantálja az automatikus biztosítói kártalanítást. Ehhez még két feltétlen szükséges lépést kell a felhasználónak megtennie.
Elsődlegesen a széfet a MABISZ előírásoknak megfelelően biztonságosan rögzíteni kell (ezt szakemberrel végeztessék el), másodlagosan tájékoztatni kell a biztosítót a széf alkalmazásáról (a biztosítási kötvényben szerepeltetni kell).
Csak a fentiek maradéktalan betartása esetében kártalanítja az ügyfelet a biztosító.

A honlapon szereplő széfek jelentős része rendelkezik hazai (MABISZ), illetve nemzetközi minősítéssel.

Vissza az oldal tetejére